13 december 2014

Att gå upp på scenen och plötsligt komma av sig och inte veta vad en ska säga är en mardröm som många av oss drömt. Trots att en förberett sig så blir det helt plötsligt alldeles svart och paniken sprider sig i kroppen. Vad gör en då?

Det första du bör fråga dig är förstås varför du inte har ett stödmanus (gärna numrerade A5 kort på minst 120 g papper) som du kan titta i, under tystnad, utan sidokommentarer och ääääh-anden. Bara lugnt och fint leta dig fram till rätt ställe i manuset.  Var inte orolig för tystnaden. Publiken kan ofta tycka det är skönt med en kort vila i informationsflödet.

Om du nu envisas med att tala utan manus och plötsligt kommer av dig, så ta en kort summering av vad du sagt från scenen. Det upplevs också som ganska skönt för publiken att få repeterat den du sagt och i de allra flesta fall kommer summeringen att leta dig tillbaka på rätt spår igen.

Den tredje varianten är, om det blir stört omöjligt att komma rätt efter summeringen, att du ställer frågor till publiken runt ditt ämne. Då flyttar du bort fokus från dig själv och då brukar blockeringen släppa.

Om du kommer av dig och är machoactionregissör i Hollywood, som Michael Bay (Armageddon, The Rock, Transformers) lämnar du istället scenen när du kommer av dig och efteråt säger du att textmaskinen, telepromptern, gick sönder när du ska ge det svårformulerade svaret på frågan vad som inspirerar dig i ditt jobb. Istället hade det kanske varit bättre att säga “Jag blev jättenervös, det kan ni se på alla mina “shadow moves”” (rörelser som är helt omotiverade och är mer ett uttryck för läckande energi). “Se på mitt märkligt böjda ben i början när jag hälsar, den omotiverat stora armrörelsen när jag frågar hur alla mår samt all “self touching” jag ägnar mig åt genom att gnida händerna mot varandra, fläta fingrarna och det märkliga vaggandet från en fot till en annan.”

Det är jobbigt när man måste leva upp till rollen att inte våga visa svaghet, så jag tycker på flera plan synd om Michael Bay, men “Textmaskinen gick sönder”. Tjena. Ingen specialeffekt i världen kan dölja den bortförklaringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.