Att förbereda ett föredrag – del 1

Det tar tre veckor att förbereda ett spontant tal, sa Winston Churchill och att förbereda talet på rätt sätt är viktigt. Det är inte ovanligt att jag har deltagare som förbereder sig genom att börja skriva in direkt i sin PowerPoint – fel, fel, fel. Använd istället retorikens partesmodell:

  1. Börja med att ANALYSERA talsituationen: Varför ska jag tala? Vilka ska jag tala till? Vad kan de om ämnet? Vad är viktigt för dem och vilka känslor kan ämnet tänkas väcka? Var ska du tala, i vilket sammanhang och vilken tid på dygnet?
  2. Därefter är det dags att INVENTERA ditt eget kunskapslager. Kanske behöver du fylla på din kunskap genom att uppdatera din statistik, den ”fakta” som finns och sök samtidigt efter expertutlåtanden, citat och berättelser för att ge liv åt ditt föredrag. Samla på dig så mycket du kan, och ta sen bort allt som inte behövs. Det är lättare att beskära en vildvuxen planta än att få en förtorkad växt att framstå som fulländad som retorikern Quintilianus (35-90 e kr) sa.
  3. Nu, men först nu är det dags att DISPONERA innehållet. Det är lätt att börjar om man tänker att ett föredrag är detsamma som en PowerPoint och så ägnar man tid åt att välja mallar, typsnitt och punktlistor istället för ovanstående. Det finns en massa dispositionsmodeller, men en av de enklaste är: a/Säg vad du tänker säga. b/Säg det. c/Sammanfatta vad du sagt.

Vi stannar där idag, men fortsätter i morgon. Fast ett klipp som beskriver hur allt kan bli väldigt fel kommer här ur Bridget Jones dagbok. Men fundera samtidigt på vad publiken kunde gjort om de varit lite bejakande och nickat uppmuntrande istället för att bara stå och vara bajenödiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *