12 dec 2014 – Parthesmodellen, sista delarna

Partesmodellens näst sista steg handlar om att MEMORERA innehållet. Det behöver inte betyda att man ska lära sig komma ihåg utantill utan att veta vad man ska säga och kanske snarare repetera det man ska säga så att man har fått in delar av det i blodomloppet. Men manus är bra att ha. Gärna storlek A5, liggande format och minst 120 g papper, då fladdrar det inte.  Skriv med stora bokstäver, inte mer än tre-fyra rader per kort. Det är bättre att byta kort ofta än att behöva leta var du var på sidan. Och slutligen ska du försöka tala från ditt manus, inte läsa.

Så är vi framme vid den sista delen nämligen att AGERA. Sträck på dig, tala tydligt och starkt och inte för fort. Pausers. Andas, Möt åhörarnas blickar, kanske involvera dem och kom ihåg att nervositet sällan syns. Och har du nu gjort del 1, analysen över talsituationen, så vet du också en hel del om på vilken nivå du ska lägga talet i förhållande till lokal, publik, m m.

Sen finns det en sjätte del också som handlar om att UTVÄRDERA (Emendatio på latin) och det är bra, för att ta med sig de goda och rätta till de mindre bra delarna av genomförandet.

I dagens klipp ser vi en kille som gjort de fem första delarna av parthesmodellen hyfsat bra, men hans målbild har inte varit klockren och när han drar igång och får feeling, så blir det lite för mycket. Eller mycket för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.