8 dec – Bra talat med rekvisita

PowerPoint i all ära, men det finns inget som slår det levande talet där det enda hjälpmedlet är, rösten, gestalten och ev något attribut.

För att ett tal ska nå ut till sin publik bör talaren ha hög trovärdighet, vara saklig och vara passionerad.

Trovärdigheten kan ligga i de formella meriterna som utbildning, yrke och erfarenhet, men samtidigt bygger talaren sin trovärdighet hela tiden under talet – genom att vara saklig och passionerad/engagerad. Till detta hör även förmågan att våga vara personlig, visa på egna erfarenheter, hämta levande, jordnära exempel. När alla dessa sammanfaller blir det riktigt bra.

Att använda ett attribut för att förtydliga vad man menar kan göras med framgång, som Hans Rosling gör vid vissa föreläsningar. Några politiker, Lööf (skylt med diagram, Björklund (tidning) och Fridolin (tårta, kolbit) har gjort det med tveksam framgång.

Ett bra exempel, däremot, är när Timbuktu  tog emot Fem i tolv-rörelsen pris. Med passet som utgångspunkt får han in papperslösas situation, definierar begreppen rasism och främlingsfientlighet samt visar på hur en liten “samling papper” kan få betydelse, på många sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.